Podstawą projektu kuchni jest właściwa organizacja jej. Dzięki odpowiedniemu zaplanowaniu stref oraz rozmieszczeniu szaf i szuflad ułatwimy sobie przygotowanie posiłków na co dzień oraz utrzymanie porządku. Projektując kuchnię od podstaw zaczynamy od wyboru jej kształtu. Najczęściej możemy spotkać się z kuchniami jednorzędowymi, czyli meblami i urządzeniami ustawionymi wzdłuż tylko jednej ze ścian. Jeżeli mamy do dyspozycji więcej miejsca możemy zdecydować się na kuchnię dwurzędową, czyli dwa, równolegle ustawione o siebie rzędy zabudowy, w kształcie litery „U” lub w kształcie litery „L”. Nierzadko można tez spotkać zabudowę kuchni w kształcie litry „G”.
Istnieje umowny podział kuchni na 5 stref:
- Strefa zapasów
- Strefa przechowywania
- Strefa przygotowywania
- Strefa gotowania
- Strefa zmywania
Strefa zapasów to miejsce na gromadzenie i przechowywanie żywności. Obejmuje lodówkę oraz szafki przeznaczone do przechowywania żywności. Najlepiej aby pod ten cel zagospodarować szafki w pobliżu lodówki. Ułatwi to i przyspieszy rozpakowywanie zakupów. Jeżeli mamy takie możliwości finansowe, warto zdecydować się na wykonanie mebli na wymiar ponieważ będziemy mogli dokładnie rozplanować tę przestrzeń według własnych potrzeb.
Strefa przechowywania to szafy, półki i szuflady w których przechowujemy wszystkie akcesoria kuchenne i zastawę stołową. Umieszczając tę strefę w pobliżu strefy przygotowania i gotowania skracamy sobie dystans podczas przygotowania posiłków.
W strefie przygotowania odbywa się wstępna obróbka żywności. Miejsce to powinno być wyposażone w możliwie jak największy blat, który odpowiednio oświetlimy. Najczęściej używane noże kuchenne, chochle możemy wyeksponować w tym miejscu aby zawsze mieć do nich szybki dostęp. Warto też w tej strefie wyznaczyć szafkę bądź szufladę na przyprawy oraz właściwie rozplanować gniazdka elektryczne. Jeżeli nie mamy możliwości wydzielić dużej powierzchni na blat roboczy, zagospodarujmy wąską przestrzeń w szafkach na wysuwany blat.
Strefa gotowania obejmuje sprzęty kuchenne takie jak płyta, kuchenka i piekarnik. Tutaj odbywa się właściwa obróbka produktów spożywczych. Nad kuchenką lub płytą, szczególnie w przypadku mieszkań, gdzie kuchnię łączymy z salonem, powinien znaleźć się okap.
Strefa zmywania to obszar gdzie montujemy zlewozmywak i zmywarkę. Dobrze jest umieścić je w niedużej odległości od siebie, ponieważ przed włożeniem naczyń do zmywarki warto opłukać je z resztek jedzenia. Tutaj też znajdować się będzie kosz na śmieci.
Jak więc najlepiej rozmieścić te strefy w kuchni aby ułatwić sobie pracę i zmniejszyć dystanse? Istnieje kilka zasad, których warto się trzymać:
- Trójkąt roboczy – czyli zachowanie odpowiednich odstępów między lodówką, zlewozmywakiem i kuchenką/płytą i ustawienie ich na wierzchołkach trójkąta:
- 120-210 cm między lodówka a zlewozmywakiem
- 120-270 cm między lodówka a kuchenką
- 120-210 cm między kuchenką a zlewozmywakiem
- Optymalne wymiary zabudowy kuchennej:
- Wysokość blatu kuchennego – 85-95 cm
- Szerokość blatu kuchennego – 60 cm
- Odległość szafek wiszących od blatu – 55-60 cm
- Wysokość szafek wiszących – 40-100 cm
- Odpowiednie oświetlenie blatu roboczego – zamontowanie dodatkowych źródeł świat np. pod szafkami wiszącymi.
- Odpowiednie ustawienie stref kuchennych:
- Strefa zapasów – umieszczając strefę zapasów przy wejściu do kuchni ułatwia i przyspiesza rozpakowywanie zakupów
- Strefa przechowywania – najlepiej ulokować ją najbliżej strefy przygotowania abyśmy mieli łatwy dostęp do narzędzi kuchennych w trakcie obróbki żywności
- Strefa przygotowania – powinna znajdować się jak najbliżej strefy gotowania oraz strefy sprzątania. W trakcie przyrządzania posiłku często potrzebujemy opłukać noże, łyżki, wyrzucić resztki do kosza na śmieci aby zrobić sobie więcej miejsca do pracy. Wyciągając nagrzane naczynie z piekarnika zależy nam na tym aby zrobić to jak najszybciej i przebyć jak najkrótszy dystans.