Przemyślany projekt kuchni sprawi, że będzie żyło się znacznie łatwiej. Mimo tego, że każda kuchnia jest inna, to zasady ergonomii pozostają takie same. Wystarczy zastosować kilka podstawowych zasad, a kuchnia będzie zarówna efektowna jak i funkcjonalna.

 

Strefy w kuchni i zasada trójkąta

Istnieje podstawowy podział na kilka stref kuchennych. Lodówka i poszczególne szafki, to strefa zapasów, wszystkie miejsca, w których umieściliśmy naczynia i sztućce należą do strefy przechowywania, istnieją również strefy zmywania, gotowania i przygotowywania.

Dobrze jest jeśli lodówka znajduje się bliżej wejścia – ułatwi to nam rozpakowywanie zakupów, idealnie będzie również jeśli też będziemy mieć bliski dostęp do blatu i zlewu. Po drugiej stornie zlewu powinien znajdować się blat, dopiero dalej płyta grzewcza i piekarnik.

Bardzo istotne jest również, aby zachować odpowiednia odległość pomiędzy konkretnymi strefami. Istnieje tzw. zasada „trójkąta”.

Ta prosta zasada sprawia, że wszystkie niezbędne produkty i sprzęty są usytuowane niedaleko siebie, co znacząco poprawia komfort pracy i zmniejsza odległości pokonywane podczas przygotowywania posiłku. Odległości między urządzeniami w trójkącie roboczym powinny mieścić się w następujących przedziałach:

 

  • między lodówką a zlewozmywakiem: 120-210 cm,
  • między zlewozmywakiem a kuchenką: 120-210 cm (ew. 90 cm w małych pomieszczeniach)
  • między lodówką a kuchenką: 120- 270 cm.

Długość blatów i odległości

  • Główny blat roboczy powinien mieć min. 70 cm
  • Blat przy kuchence, lodówce i szerokość blatu między lodówką a zlewozmywakiem to: min. 40 cm
  • Blat pomiędzy zlewozmywakiem i płyta grzewczą min. 80 cm
  • Odległość między rzędami szafek min. 120 cm
  • Odległość między blatem a szafkami wiszącymi min. 55-60 cm
  • Odległość okapu od kuchenki elektrycznej min. 65 cm
  • Odległość okapu od kuchenki gazowej min. 75 cm
  • Odległość płyty grzewczej od okna min. 60 cm
  • Blat powinien być umieszczony na wysokości 85 cm

Podstawowe zasady

  • Ociekacz na naczynia powinien być nad zlewem.
  • Kosz na odpady w pobliżu blatu roboczego.
  • Obok zmywarki powinna być szafka z zastawą stołową i sztućce.
  • Piekarnik najlepiej usytuować na wysokości wzroku.
  • Ekspres do kawy i czajnik warto ustawić w rogu, tuż przy ścianie, by nie zajmowały zbyt dużo miejsca
  • Lodówka nie powinna znajdować się bezpośrednio przy piekarnikiem
  • Zlewozmywak nie powinien być koło płyty grzewczej
  • Lodówka powinna być oddalona od grzejnika
  • Zmywarka nie powinna być w narożniku, możesz nie otworzyć jednocześnie sąsiadujących szafek

 

Warto podczas projektowania jak najbardziej zbliżać się do tego modelu, na tyle, na ile warunki architektoniczne pozawalają. Dlatego idealnym rozwiązaniem jest projektowanie kuchni już na etapie stanu surowego budowy, kiedy jeszcze swobodnie możemy decydować o rozmieszczeniu przyłączy. W późniejszych etapach wszelkie przeróbki będą droższe lub projekt kuchni nie będzie optymalny.