Trend na kuchnie otwarte trwa w najlepsze. Ta, na stałe niemal zagościła w nowym budownictwie. Jednak w decyzji o rodzaju i charakterze kuchni nie warto kierować się panującą modą. Jeśli mamy taką możliwość pod uwagę warto wziąć różne rozwiązania, gdyż zarówno kuchnia otwarta, jaki i zamknięta, mają swoje zalety ale także wady.
Oszczędność miejsca
Pomiędzy kuchnią a pokojem można wygospodarować trochę przestrzeni na jadalnię. Wystarczy w miejsce wyburzonej ścianki wstawić stół i krzesła. Wygodniej będzie nam rozplanować oświetlenie, zwłaszcza w przypadku kuchni, która na niewielkim metrażu nie posiada oddzielnego miejsca.
Optyczne powiększenie
Optyczne powiększenie pomieszczeń to jedno z najważniejszych założeń kuchni otwartej na salon. Nawet niewielkie wnętrze zyska przestronność, na której tak bardzo nam zależy. Wygodniej będzie nam rozplanować oświetlenie, zwłaszcza w przypadku kuchni, która na niewielkim metrażu nie posiada oddzielnego miejsca.
Większe możliwości aranżacyjne
Atutem otwartej kuchni są również większe możliwości aranżacyjne. W zamkniętej rzadko kiedy możemy sobie pozwolić na wyspę, chyba że mamy do dyspozycji naprawdę duży metraż. Idealnym miejscem na jadalnię jest przestrzeń na granicy kuchni i pokoju dziennego. Taki zabieg aranżacyjny jest w stanie dyskretnie wyznaczyć granicę między pomieszczeniami, a jednocześnie bardzo praktycznie wykorzystać wolną przestrzeń, którą w innych warunkach zajęłaby ściana.
Integracja
Otwarta przestrzeń sprzyja wspólnemu spędzaniu czasu. Wzajemne relacje i kontakty mogą odbywać się płynnie w czasie przygotowania posiłków, sprzątania, czy nakrywania do stołu. W przypadku dużych rodzin to rozwiązanie z pewnością zwiększy częstotliwość Waszych relacji. Do tego osoba pochłonięta kuchennymi obowiązkami nie będzie odizolowana i w tym samym czasie będzie w stanie zerkać na program w telewizji, obserwować bawiące się dzieci czy prowadzić konwersację.
Hałas
Część sprzętów kuchennych generuje spory hałas np. mikser, robot kuchenny, zmywarka. Również czynności związane z gotowaniem (np. stukanie garnków, talerzy) powoduje spory harmider, który może przeszkadzać osobie, która w tym samym czasie chce obejrzeć w salonie telewizję lub popracować przy laptopie.
Kuchenne zapachy
Jednym z największych minusów kuchni otwartej jest rozchodzenie się zapachu przygotowywanych potraw po pozostałych pomieszczeniach. Jeśli jest to aromat pieczonego ciasta, to jest on przyjemny, jeśli jednak smażenia lub gotowania kapusty, to zapach może być uciążliwy. Nawet przy nienagannie działającej wentylacji oraz włączonego okapu nie jesteśmy w stanie uniknąć faktu, że kuchenne zapachy będą się roznosić, a brak ścian jeszcze to spotęguje.
Brak prywatności
Brak prywatności podczas gotowania może być uciążliwe dla niektórych pań lub panów domu, którzy całkowicie oddają się gotowaniu. Jeśli cenimy sobie spokój w kuchni, a mieszkamy z rodziną, mogą nam przeszkadzać transmisje meczów, czy krzyczące dzieci.
Bałagan
Estetyka to bardzo ważna kwestia, gdy chcemy mieć kuchnię połączoną z salonem. Przestrzeń do gotowania przestaje być oddzielną strefą zamkniętą dla gości i osób postronnych, a zostaje wystawiona na widok. Z tego względu do urządzenia aneksu kuchennego warto się odpowiednio przygotować. Warto postawić na nieco droższe, ale atrakcyjniejsze rozwiązania. Kolejna kwestia to utrzymanie nienagannego porządku w strefie roboczej. Sprzątanie od razu po posiłku, a nawet w trakcie jego przygotowywania wydaje się oczywistością, ale wymaga od nas sporej dyscypliny, a może nawet zmiany dotychczasowych nawyków.